
Recensies en interviews over ‘Het einde van de hel’
Het belangrijkste van wat er in de media gebeurt over ‘Het einde van de hel’…

Waarom alverzoening een respectabele optie is
Binnen de christelijke gemeenschappen hoort universalisme een gerespecteerde optie te zijn. Hier lees je 5 redenen. (Tekst van mijn lezing voor het congres over ‘Het einde van de hel’)

F.A.Q. over ‘Het einde van de hel’
Waarvoor en waartegen pleit ‘Het einde van de hel’? Welke argumenten worden daarvoor aangedragen? Waarop zijn die gebaseerd en aan welke stromingen zijn die verwant? Wat kun je als lezer eraan hebben?


12 psychische beschadigingen door de eeuwige hel
Predikanten en voorgangers veroorzaken met hun donderpreken veel beschadigingen bij hun toehoorders. Dat moet stoppen.

Lees hier alle bijbelteksten over een ‘hel’
23 passages in de Bijbel stellen expliciet dat alle mensen na hun dood met elkaar zullen verder leven. Hier lees je ze.

Een reactie op enkele critici
‘Het einde van de hel’ krijgt veel bijval, maar ook veel kritiek, die vaak op hetzelfde neerkomt. 1) Maar er moet toch na dit leven een straf zijn voor daders? 2) Maar de Bijbel heeft het toch over een ‘eeuwig’ oordeel? 3) Maar is die Sonneveld niet veel te stellig in zijn activisme?

Bekende universalisten
Waarschijnlijk de meeste vroege christenen en hun denkers waren universalisten. Na een droge periode in de Middeleeuwen komt deze visie nu weer terug. Hier 10 voorbeelden van hedendaagse universalisten.

‘Maar Hitler dan?’
De vraag die het meest wordt gesteld rondom de hel: maar Hitler verdient toch wel de hel? Hier enkele overwegingen.

Kunnen we na onze dood nog groeien?
Een belangrijke vraag in het debat rond universalisme is: kunnen mensen na hun dood nog veranderen? Hier 10 argumenten waarom wel.


Zaterdag 21 juni themadag ‘Het einde van de hel?’
Op de langste dag van het jaar (best symbolisch) organiseren enthousiaste lezers een themadag n.a.v. het boek ‘Het einde van de hel’.

7 misverstanden over universalisme
Universalisme en alverzoening wordt vaak niet correct neergezet. Hier de belangrijkste vooroordelen en een reactie daarop.

Universalisme in het vroege christendom
Waarschijnlijk waren in de eerste eeuwen de meeste christenen universalist. Hier wat enkele grote denkers (de zogeheten kerkvaders) in die tijd leerden.

Waarom ik ‘Het einde van de hel’ heb geschreven
Waarom zou je een heel boek schrijven over zoiets ongrijpbaars als een hiernamaals? Omdat beelden en ideeën over de toekomst grote impact kunnen hebben op het heden.

Het einde van de hel
‘Het einde van de hel’ is een pleidooi voor een radicale stelling: alle mensen zullen uiteindelijk eeuwig met elkaar voortleven.
‘Het einde van de hel’ is een hoopvol boek, zeker voor wie is beschadigd door de leer van de eeuwige hel. Niemand wordt afgeschreven. Voor iedereen is er een toekomst.

De expertval en het STRIK-model
Een samenvatting van de term ‘expertval’ en het STRIK-model, die centraal staan in mijn boek ‘Reli Detox: Genezen van religieuze manipulatie’.

Ben jij slachtoffer van (religieuze)manipulatie?
Wat is religieuze manipulatie en heb jij daar zelf iets van meegemaakt of zie je het in je omgeving? Begeleid je misschien iemand die daarmee te maken heeft?

Zo verleiden giftige religieuze groepen en leiders
Religieuze manipulatie is wijdverbreid. Sommige worden ermee opgevoed, anderen voegen zich erbij, weer anderen schampen erlangs. Hoe werkt het? Wat zijn de methodes om te manipuleren?

Zo ontstaat religieuze manipulatie
Religieuze manipulatie betreft religieuze situaties waar veel angst, druk en onvrijheid heerst. Dit ontstaat in een systeem dat je een ‘applauskolk’ kunt noemen: een draaikolk van wederzijdse bevestiging zonder al te veel kritiek.