Het einde van de hel is mijn pleidooi voor een radicale stelling: alle mensen zullen eeuwig met elkaar voortleven. Daders zullen verantwoording moeten afleggen tegenover hun slachtoffers, en uiteindelijk zullen we ons allemaal met elkaar verzoenen en genezen.

Daarbij gebruik ik algemene argumenten, zoals het wetenschappelijke onderzoek naar bijna-doodervaringen. Daarnaast doe ik grondig onderzoek naar de christelijke bronnen: Wat zegt de Bijbel over de toekomst? Wat kunnen we van een ware God verwachten?

Het einde van de hel is een bijzonder hoopvol boek, zeker voor wie beschadigd is door de leer van de eeuwige hel. Niemand wordt afgeschreven. Voor iedereen is er een toekomst.

Hier lees je de eerste reacties en interviews over dit boek.

De (voor mij ongekende) berg voorbestellingen die ik mocht signeren…

Het vorige theologische en filosofische boek dat ik schreef was Het vergeten evangelie. Daar verschenen diverse uitvoerige reacties, waaronder een compleet boek en meer indirect een andere studie, en vele bijzondere recensies:

“Wat theologen vaak voorstellen als een ingewikkeld probleem, ontrafelt [Sonneveld] op toegankelijke en overtuigende manier. Dit boek zal zijn weg wel vinden naar mensen die worstelen met de traditionele gereformeerde verzoeningsleer, maar met het badwater het kind niet weg willen gooien. Prijzenswaardig is ook Sonnevelds stijl: hij schrijft creatief, met een overdaad aan vaak goed gevonden metaforen. En zo brengt hij niet alleen een vroegchristelijk verzoeningsmodel, maar ook iets van de vroegchristelijke fantasie terug in de doordenking van het geloof.” (Sjoerd Mulder, Trouw ★★★★)

“Briljant! Eindelijk een boek dat duidelijk maakt waarom wij verlossing nodig hebben en in welke zin Jezus Christus onze verlosser is.” (prof. Erik Borgman, Tilburg University)

“Dit boek is Reinier Sonneveld op zijn best: creatief, kritisch, herkenbaar, persoonlijk en gedreven door het evangelie.” (prof. Henk Bakker, Vrije Universiteit Amsterdam)

Het vergeten evangelie is een gedurfde poging om opnieuw te verwoorden hoe de marteldood van een joodse rabbi de wereldgeschiedenis heeft verandert. Wat is véél in dit boek me uit het hart gegrepen!” (Ronald Westerbeek, NewWine)

“Adembenemend vind ik de wijze waarop Reinier Sonneveld ons de Christus doet hervinden in de zogenoemde Christus victor-benadering. Voor mij het hoogtepunt van zijn boek: de kruisiging wordt de kroning. Deze voor velen nieuwe kijk op de laatste 18 uur van Jezus verandert inderdaad alles. Het vergeten evangelie is een boek met impact: als je het uit hebt, ga je het vanzelf nog een keer lezen.” (Wilkin van de Kamp, VrijZijn)

“Reinier Sonneveld geeft een diepe en verfrissende doordenking van de cruciale vraag hoe Jezus het kwaad in deze wereld overwint. Hij laat aspecten van het evangelie zien die veel christenen vandaag de dag niet meer kennen, maar die oude papieren hebben. Hij verwoordt het bovendien prikkelend, uitdagend, helder en eigentijds.” (Gert-Jan Roest, Theologische Universiteit Kampen)

“De laatste tijd verdiep ik mijzelf ook in de theologie van 'Christus victor', mede aangespoord door Tom Wright. Er is moeilijk een eenduidige grip op te krijgen, en in alle eerlijkheid: de samenvatting die Sonneveld ervan geeft is de beste die ik tot nu toe heb gelezen.” (Andries Knevel, Evangelische Omroep)

Vorige
Vorige

Waarom ik ‘Het einde van de hel’ heb geschreven

Volgende
Volgende

De expertval en het STRIK-model